maj 31, 2013

Posted by | 0 Comments

Dieta w miażdżycy

iażdżyca

Miażdżyca jest to choroba wskutek złego odżywiania. Gdy spożywamy zbyt tłuste pokarmy, bogate w cholesterol może dojść do odkładania się cholesterolu w naczyniach , co powoduje zwężenie ich światła i upośledzenie przepływu krwi. Dlatego tak ważna jest profilaktyka przeciw miażdżycowa. W profilaktyce i leczeniu miażdżycy ważne jest, stosowanie się do diety nisko tłuszczowej oraz niskocholesterolowej. Jeżeli pacjent jest otyły należy stosować również dietę  nisko energetyczną. Wskazane jest spożywanie duże ilości błonnika.

 

 

Ważne jest aby ograniczyć stężenie cholesterolu LDL (złego cholesterolu), a zwiększenie HDL (dobrego cholesterolu). Należy unikać potraw tłustych, spożywać dużo ryb oraz warzyw bogatych w błonnik pokarmowy w postaci surowej. Nasiona suchych roślin strączkowych mają właściwości zmniejszające cholesterol. Ograniczeniu natomiast podlegają żółtka jajek jak i podroby. Potrawy przyrządzać metodą gotowania i duszenia aby jak najmniej używać tłuszczów.

Leave a Reply