Jak możemy zachować więcej składników odżywczych w potrawach?

Jak zachować wartość odżywczą podczas przyrządzania potraw?

  • gotować żywność w małej ilości wody przez krótki czas
  • sparzyć produkty wodą o temperaturze 60oC, aby zniszczyć szkodliwe bakterie
  • czytać starannie instrukcje na opakowaniu
  • mięso gotować na małym lub średnim ogniu
  • przed przyrządzeniem zamrożonego mięsa i ryb, wyjąć je na pewien czas aby odtajały
  • pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony lub potarty ser
  • mrożone warzywa gotować bez rozmrażania
  • jajka i mieszanki mleczne gotować na małym ogniu

 

 

  • jak najcieniej obierać warzywa i owoce (bo to właśnie pod skórką jest najwięcej składników odżywczych)
  • nie gotować żywności długo pod przykryciem
  • nie rozgotowywać warzyw
  • warzywa obierać i kroić tuż przed jedzeniem
  • sałatki przyrządzaj tuż przed podaniem na stół
  • resztki dań natychmiast wkładać do lodówki
  • pozostałe wywary wykorzystać do sosów, zup, bigosów lub gotowania kasz, ryżu lub makaronu

Dodaj komentarz