Jak używać mrożonek i koncentratów

Żywność utrwaloną przez zamrożenie nazywamy mrożonkami. Zamraża­nie jest jedną z najbardziej nowoczesnych metod konserwowania żywno­ści. Wartość odżywcza takiejżywności prawie nie ulega zmianie. Coraz częściej można nabyć w sklepach mrożonki półproduktów i gotowych potraw mięsnych, półmięsnych, mączno-owocowych. Najczęściej dostę­pne są mrożonki owoców, szczególnie jagodowych, a więc najbogat­szych w witaminę C oraz warzyw. Można też nabyć mrożone pomidory, mieszanki warzywne na zupę, fasolkę szparagową, groszek zielony, kalafiory, szpinak,brukselkę, marchew a z owoców — porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki.

Mrożonki są bardzo pożądane w naszej kuchni, szczególnie owocowe i warzywne zimąi wiosną, gdy brakuje świeżych. Przy zakupie zwłaszcza mrożonych owoców i warzyw, trzeba zwrócić uwagę na wygląd i struk­turę mrożonek. Np. owoce maliny, porzeczki czy agrestu winny być luźno zapakowane w torebkach, nie przylegające i nie zlepione ze sobą. Jeżeli owoce czy też np. brukselka tworzą jednolitą bryłę, to jak mową fachow­cy: został przerwany łańcuch chłodniczy, a więc zamrożony produkt uległ częściowo lub całkowicie rozmrożeniu. Takie mrożonki są mniej warto­ściowe i mniej smaczne. Mrożonki nie wykorzystane po przeniesieniu ze sklepu do posiłku powinny być przetrzymywane w zamrażalniku lodówki. Jeżeli temperatura wynosi —18 stopni można je pozostawić na kilka tygodni, jeżeli np, —5 stopni — nie dłużej niż trzy dni.