Jaki wybrać chleb

Chciała bym teraz przedstawić kilka gatunków pieczywa, które są najzdrowsze:

  • Razowiec – ale tylko ten prawdziwy (a nie biały, zabarwiony karmelem), piecze się go z mąki pszennej lub mieszanki mąk pszennej i żytniej – gdzie obie powinny być grubo mielone z dodatkiem zakwasu
  • Gracham – mąka użyta do wypieku tego chleba powinna być drobniej mielona niż na razowiec, a pieczywo rośnie na drożdżach
  • Z ziarnami – w znacznej części piekarni jest pieczony w ten sam sposób co razowiec z dodatkiem ziaren
  • Wileński – jest to pieczywo mieszane z mąki żytniej razowej i pszennej razowej lub białej z dodatkiem słodu żytniego i pszennego, syropu skrobiowego i drożdży
  • Orkiszowy – pieczony jest z mąki razowej i orkiszu (czyli starej odmiany pszenicy bogaty w białko i minerały
  • Bezglutenowy – głównym składnikiem tego rodzaju pieczywa jest mąka kukurydziana. Jest to pieczywo dla osób, które nie tolerują białka zbóż glutenu

Dodaj komentarz