Koncentraty żywieniowe

Koncentratami nazywamy żywność utrwaloną głównie przez pozba­wienie jej w odpowiednim procencie wody. W sklepach jest dość duży wybór skoncentrowanejżywności. Można kupić koncentraty zup. sosów, niektórych deserów, jak: kisiele, budynie, galaretki. Są także dostępne przyprawy do ciast i zup oraz makaron, proszek grochowy, koncentrat pomidorowy, koncentraty ziemniaczane jako puree w formie grysiku i płatków, a także mleko w proszku tłuste, odtłuszczone. Żywność taka jest w dużym stopniu pozbawiona witamin a jeśli mowa o koncentratach z warzyw i owoców— szczegónie witaminy Ć, gdyż podczas ich wytwa­rzania jej wartość ulega znacznemu zmniejszeniu lub zupełnej stracie. Niektóre z wymienionych koncentratów mająjednak wysoką wartość odżywczą. Np. pomidorowy nie ma dużo witaminy C, ale bardzo znaczną zawartość prowitaminy A, która nie została zniszczona w czasie przetwa­rzania pomidorów, jest bowiem składnikiem dość trwałym. Koncentrat dzikiej róży zawiera dużo witaminy C. Koncentraty typu makaron lub ciasta mają wartości odżywcze mąki wzbogaconej przez obecność w nich białka dodanych jaj. Mleko w proszku oraz kondensowane, użyte po odpowiednim rozcieńczeniu ma niewiele niższąwartość od świeżego. Puree z grochu odznacza się również wysoką wartością ze względu na zawarte w nim białko. Ziemniaki puree — co prawda pozbawione sąwitaminy C, lecz występują w nich składniki mineralne występujące w świeżych kartoflach. Niektóre koncentraty jak maggi lub przyprawy do zup i potraw oraz ciast mają głównie walory smakowo-zapachowe.