Kwas foliowy

Kwas foliowy pełni ważną rolę w rozwoju komórek ustrojowych, jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.

Niedobór lub brak kwasu foliowego hamuje prawidłowe procesy wzrostu i rozmnażania komórek oraz może wywołać zmiany w układzie nerwowym. Jej niedobór nie jest spowodowany tylko złym odżywianiem, ale także chorobami jelita cienkiego gdzie jest złe wchłanianie.

 

Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła. Pod wpływem długiej obróbki termicznej ulega rozkładowi.

Występuje głównie w zielonych warzywach  liściastych (sałata, szpinak, nać pietruszki jarmuż), brokuły, owoce cytrusowe. Możemy tez znaleźć w drożdżach, wątrobie, mięsie, pełnych ziarnach zbóż, kefirze, serach żółtych oraz roślinach strączkowych.

Dodaj komentarz