Witamina B6

Witamina B6 – pirydoksyna

Witamina B6 bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Jest też potrzebna  do wytwarzania hormonów , adrenaliny i serotoniny , które to są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jej niedobór wpływa na zwiększenie pobudliwości nerwowej, oraz ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny i ciał odpornościowych. Brak pirydoksyny powoduje niedokrwistość.

 

 

Jest wrażliwa na światło i w czasie przetwarzania  żywności  ulega zniszczeniu (konserwowanie, mrożenie, obróbka termiczna). Zapotrzebowanie na witaminę B6 uzależnione jest od podaży białka, osoby będące na diecie bogato białkowej potrzebują większej ilości  tej witaminy.

Występuje w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach, suchych nasionach roślin strączkowych (fasola, groch), mięso głównie w wieprzowinie, ziemniakach, mleku, kapuście, marchwi.

Dodaj komentarz