Witamina PP – niacyna

Witamina PP nie jest to jeden związek chemiczny lecz dwa kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego.

Ma swój udział w utlenianiu komórkowym i uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Niacyna utrzymuje też prawidłowy stan nabłonka skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Ważna jest też jest jej rola przy usuwaniu nadmiaru cholesterolu z tętnic, wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i rozszerza naczynia krwionośne.

 

Niedobór witaminy PP prowadzi do pelagry ,która objawia się zapaleniem skóry, zaburzenia psychiczne oraz biegunka.

Niacyna występuje głównie  w produktach pochodzenia zwierzęcego jak: wątroba, serca wołowe, mięso, drób szynka, ryby. Duże ilości można znaleźć w drożdżach piwnych i piekarskich. Natomiast w produktach pochodzenia roślinnego możemy znaleźć w otrębach, roślinach strączkowych i owocach.

Dodaj komentarz